X

Άρθρα - Blog

«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Διαβήτης Κύησης: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Διαβήτης Κύησης: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Author: SuperUser Account/Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019/Categories: Διαβητολογικό Τμήμα

Rate this article:
No rating

Η εγκυμοσύνη εκτός από τον χαρμόσυνο χαρακτήρα που έχει για κάθε ζευγάρι, απαιτεί και μια εμπεριστατωμένη φροντίδα, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν η υποψήφια μητέρα συγκαταλέγεται σε εκείνες που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου». Κι αυτό για να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη διαδικασία του 9μήνου, όσο και η συνολική υγεία μητέρας και εμβρύου.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτοί οι οποίοι ενδεχόμενα να προκαλέσουν πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης (νοσηρότητα ή και θνησιμότητα του εμβρύου) ή να επιβάλλουν» τοκετό με καισαρική;

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες κινδύνου είναι τα προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση, που συμβαίνει γιατί συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, υιοθέτηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Χρυσός κανόνας είναι οι προληπτικές εξετάσεις πριν την εγκυμοσύνη, προκειμένου να διαγνωσθούν έγκαιρα τα προβλήματα αυτά και να έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους, προκειμένου η υποψήφια μητέρα να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διαδικασία τεκνοποίησης.

Συγχρόνως είμαι πάντα αισιόδοξος, πως μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη, μπορεί μεν να απαιτεί μια αυξημένη εγρήγορση τόσο της εγκύου, όσο και του γυναικολόγου της, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα αυτή μπορεί να εξελιχθεί θετικά και χωρίς προβλήματα τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί.

Γι’ αυτό όλες οι έγκυες μεταξύ 24ης & 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη. Ο έλεγχος γίνεται με μια εξέταση που ονομάζεται «καμπύλη ανοχής γλυκόζης».

Η όλη προσπάθεια συνίσταται στο να ρυθμισθεί ο διαβήτης, ώστε να μην περικλείει κανένα κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη ρύθμισης που σημαίνει συνεχώς υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να επιφέρει προβλήματα που ενδεχόμενα καταλήξουν να γίνουν πολύ σοβαρά για την υγεία του εμβρύου ή ακόμα και σε διακοπή της εγκυμοσύνης.

Η «δράση» του διαβήτη κύησης το πιθανότερο είναι να σταματήσει μετά τον τοκετό, αλλά καλό είναι να ελεγχθεί και πάλι το επίπεδο γλυκόζης μετά από μερικές εβδομάδες από τον τοκετό, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιστροφή στις κανονικές τιμές. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους, οπότε καλό είναι οι προληπτικοί έλεγχοι να συνεχιστούν ανά 2-3 χρόνια, και σαφώς προληπτικές εξετάσεις πριν από κάθε νέα εγκυμοσύνη.

Θα έλεγα ότι τα «μυστικά» για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη κύησης είναι η τακτική παρακολούθηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, η ελαφριά έως μέτρια σωματική άσκηση και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Πηγή: https://frezyland.gr

Print

Number of views (2416)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ