X

Γενική Χειρουργική > Άρθρα

Ολιστική Προσέγγιση στην αντιμετώπιση του Καρκίνου

Ολιστική Προσέγγιση στην αντιμετώπιση του Καρκίνου

Γενική Χειρουργική

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Γενική Χειρουργική

Rate this article:
5.0
Τρώτε Υγιεινά

Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα ολικής αλέσεως τρόφιμα δίνουν περισσότερη δύναμη από ότι δίνει το junk-γρήγορο φαγητό. Επίσης βοηθούν στη διαχείριση μιας παρενέργειας, στη διατήρηση του βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η σταθερή ποσότητα μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να επιταχύνει, ακόμη, το χρόνο ανάρρωσης από μια ασθένεια. Ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα λοιπόν, αλλά προσέξτε με τις ωμές τροφές. Πάντοτε να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, αποφεύγετε τα ελεύθερα λαχανικά και προτιμήστε τα παστεριωμένα προϊόντα.
 

Να πίνετε νερό

Όταν δεν προσλαμβάνετε αρκετά υγρά τα κύτταρα δυσκολεύονται πολύ να λειτουργήσουν σωστά. Πίνοντας 8 ποτήρια νερό την ημέρα βοηθάτε στην ισορροπία των μετάλλων στον οργανισμό σας. Πιείτε περισσότερο νερό σε καταστάσεις που εμφανίζονται επιπλοκές  που μπορούν να σας αφυδατώσουν, όπως σε εμέτους και διάρροιες.
 

Γυμνάζετε το σώμα σας

Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεσή και σας δυναμώνει. Εάν θέλετε να ασκηθείτε για πρώτη φορά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ξεκινήστε αργά και σταδιακά να φτάσετε τα 30 λεπτά άσκησης την ημέρα. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την υγεία και συχνά βοηθάει ώστε να μην επανεμφανιστούν ορισμένες μορφές καρκίνου.
 

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση

Είναι σημαντικό να έχετε κάποια δραστηριότητα άσκησης όταν πάσχετε από κακοήθεια, αλλά να μην το παρακάνετε. Ακούστε το σώμα σας. Κάνετε ένα διάλειμμα όταν αισθανθείτε κουρασμένοι. Αξιοποιήστε την ενέργειά σας έξυπνα. Μην κάνετε όλα τα πράγματα μαζί και προσπαθήστε για ένα σωστό καταμερισμό των εργασιών μέσα στην ημέρα.
 

Προετοιμασία για τις παρενέργειες

Όταν πάσχεις από κακοήθη νόσο η γνώση είναι δύναμη. Ενημερωθείτε για τις συνήθεις παρενέργειες που μπορεί να έρθουν κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία. Έτσι αποκτάτε μια αίσθηση ελέγχου για το τι συμβαίνει στο σώμα σας. Είστε προετοιμασμένοι για αυτό που μπορεί να εμφανιστεί.
 

Μιλήστε ανοιχτά

Είτε πρόκειται για την οικογένειά σας ή για έναν καλό φίλο ή για έναν εκπαιδευμένο σύμβουλο, μιλήστε σε κάποιον για αυτό που αισθάνεστε. Η ανοιχτή επικοινωνία βοηθάει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.
 

Ανακαλύψτε το Zen

Διώξτε το άγχος μακριά. Επιβάλλεται. Όσο λιγότερες ανησυχίες έχετε τόσο το σώμα σας μάχεται καλύτερα. Ο διαλογισμός, η ύπνωση, οι τεχνικές χαλάρωσης, το tai chi, ακόμα και η αρωματοθεραπεία μπορούν να μειώσουν την ένταση και να σας βοηθήσουν.
 

Κάνετε μασάζ

Ήπια ή ισχυρότερη μάλαξη ταλαιπωρημένων μυών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του άγχους. Προσοχή όμως γιατί το μασάζ δεν είναι για τον καθένα. Βρείτε έναν διπλωματούχο φυσιοθεραπευτή που γνωρίζει πως να ανακουφίζει ανθρώπους που πάσχουν.
 

Δοκιμάστε το βελονισμό

Η Κινέζικη αυτή μέθοδος έχει πίσω της παράδοση χιλιάδων ετών. Ένας βελονιστής θα εφαρμόσει λεπτές βελόνες σε ειδικά σημεία του δέρματος. Ίσως ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά μπορεί να ανακουφίσει από τη ναυτία και ακόμη να απαλύνει τον πόνο που συνδέεται με ορισμένες μορφές κακοήθειας. Δώστε προσοχή εάν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή ή έχετε χαμηλό αιματοκρίτη.
 

Προσθέστε την αρωματοθεραπεία

Έχετε ναυτία; Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να ανακουφίσουν το στομάχι σας. Μπορείτε να δείτε κάποιον ειδικό στην αρωματοθεραπεία, να ρίξετε αρωματικά έλαια στο νερό του μπάνιου σας ή να ψεκάσετε στον αέρα του σπιτιού σας. Ορισμένοι φυσιοθεραπευτές ή μασέρ χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια ως μέρος της θεραπείας για ανακούφιση συνδυαστικά από πόνο / ναυτία / άγχος.
 

Αντιμετωπίστε τα οικονομικά σας

Το οικονομικό κόστος της νόσου μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που προϋπολογίσατε. Ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε πριν αρχίσετε τη θεραπεία, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε. Ένας οικονομικός σύμβουλος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις επιλογές σας και να εκπονήσετε ένα πλάνο.
 

Μείνετε συντονισμένοι

Είναι γεγονός: Η μουσική ανεβάζει τη διάθεση. Γνωρίζετε όμως ότι μπορεί να βοηθήσει στις παρενέργειές του; Εκπαιδευμένοι μουσικοθεραπευτές μπορούν να σας καθοδηγήσουν μέσα από τη μουσική, το γράψιμο στίχων, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου ή απλά το άκουσμα τραγουδιών και να σας βοηθήσουν στον έλεγχο της ναυτίας, του έμετου και του πόνου.
 

Πάρτε τον υπνάκο σας

Ο καρκίνος μπορεί να κάνει τον ύπνο σας πραγματικά άνω-κάτω. Ο καλός ύπνος έχει τεράστια σημασία τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική και συναισθηματική υγεία. Έτσι, εάν δε μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας πρέπει να κάνετε κάτι. Ένας ειδικός για τον ύπνο γιατρός μπορεί να ανακαλύψει τι φταίει και να προτείνει λύσεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, να δουλέψετε πάνω στις συνήθειες του ύπνου σας ή ακόμη να λάβετε φαρμακευτική αγωγή.
 

Παραμείνετε κομψοί και περιποιημένοι

Ξυριστείτε. Κάντε ένα ωραίο μπάνιο. Φορέστε καθαρά και άνετα ρούχα. Αυτά τα απλά πράγματα θα σας κάνουν να αισθανθείτε ο εαυτός σας. Η τήρηση της ατομικής υγιεινής είναι βασικό τμήμα της υγείας σας. Θα σας προσφέρει μια αίσθηση αυτοελέγχου και θα υψώσει το ηθικό σας.
 

Ενταχθείτε

Μια ομάδα υποστήριξης για καρκινοπαθείς μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες σας και τα αισθήματα κατάθλιψης σχετικά με τη νόσο. Δεν έχει σημασία εάν η ένταξη σε αυτές τις ομάδες γίνεται με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου. Γνωρίζοντας και άλλους ανθρώπους που μάχονται τη νόσο σας δίνει ένα ασφαλές περιβάλλον για να μοιραστείτε το άγχος και σας βοηθάει να αισθανθείτε ότι δεν είστε μόνος σε αυτό τον αγώνα.

 

Δρ. Βελούδης Γεώργιος MD PhD FACS
Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού Συστήματος και Ενδοκρινών Αδένων
Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών- Μετεκπαίδευση στο Λονδίνο-ΗΒ

 

Print

Number of views (2465)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ