X

Γενική Χειρουργική > Άρθρα

Πρόληψη στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου. Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές

Πρόληψη στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου. Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές

Γενική Χειρουργική

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Γενική Χειρουργική

Rate this article:
No rating
Η διατροφή παίζει ρόλο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έξυπνες επιλογές τροφών μπορεί να σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τις πιθανότητες εμφάνισής του. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται σωστά, γυμνάζονται, διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ίσως και περισσότερο από το ένα τρίτο.
 

Καταναλώστε γαλακτοκομικά

Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν, ότι τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο (οι καλοήθεις πολύποδες ονομάζονται αδενώματα) καθώς και του καρκίνου. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσουν τα συμπληρώματα ασβεστίου. Ρωτήστε το γιατρό σας τι είναι καλύτερο για εσάς. Η βιταμίνη D (που προστίθεται στο γάλα) μπορεί επίσης να προστατεύσει, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

 

Τρώτε τροφές ολικής αλέσεως

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μια καλή πηγή σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Βοηθούν στις κενώσεις, με τα κόπρανα στην πορεία τους να μπορούν και να δεσμεύουν καρκινογόνες ουσίες μέσα στο παχύ έντερο. Στόχος, η πρόσληψη 90 γραμ. φυτικών ινών ημερησίως με τη βρώμη, το ολικής αλέσεως ψωμί και το καφέ ρύζι να αποτελούν καλές επιλογές.

 

Τρώτε όσπρια

Τα φασόλια, η σόγια, οι φακές και άλλα όσπρια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Ε και Β. Περιέχουν συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, που εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων, καθώς και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε ένα συνοδευτικό πιάτο με μαύρα φασόλια ή φτιάξτε μια πλούσια σούπα.

 

Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν φυσικές ουσίες (φυτοχημικά) που μπλοκάρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή μάχονται τη φλεγμονή που μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο. Οι μελέτες που συνδέουν τα φρούτα και τα λαχανικά με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολλές και κυρίως οι οργανισμοί για την πρόληψη του καρκίνου είναι αυτοί που συνιστούν αυτές τις τροφές σαν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής. Το καλύτερο σχήμα περιλαμβάνει μπρόκολο, λάχανο και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια.

 

Τρώτε ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η προστατευτική δράση των ψαριών έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κάποιες έρευνες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρια αντί για κόκκινο κρέας είχαν λιγότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Όμως, περιορίστε τον ξιφία, τον τόνο και το σκουμπρί γιατί μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλων ρύπων, που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

 

Περιορίστε το κόκκινο κρέας

Ένα ζουμερό, ζεστό χάμπουργκερ μπορεί να διεγείρει τη γεύση σας αλλά μπορεί να έχει άσχημα νέα για το έντερο. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μια καθημερινή διατροφή με κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά δεν είναι σίγουροι για το λόγο που συμβαίνει αυτό. Ίσως φταίει το κρέας μόνο ή ακόμη και οι ουσίες που σχηματίζονται όταν αυτό μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Να έχετε στόχο την πρόσληψη ανά εβδομάδα μέχρι 500-550 γραμμαρίων κρέατος.

 

Περιορίστε τα κατεργασμένα κρέατα

Αυτά περιλαμβάνουν τα κρέατα που είναι καπνιστά, ωμά, αλλατισμένα ή συντηρημένα με πρόσθετα χημικά. Καυτερά λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και συσκευασμένα κρεατικά. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τόσο του καρκίνου του παχέος εντέρου όσο και αυτού του στομάχου.

 
Περιορίστε το αλκοόλ

Ένα ποτό κάθε τόσο δε φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά μέτρια μέχρι μεγάλη λήψη αλκοόλ (2-3 ποτήρια ημερησίως) μπορεί να αυξήσει έως και 20% ή και 40% τις πιθανότητες καρκίνου, αντίστοιχα. Εάν καταναλώνετε περισσότερο από αυτή την ποσότητα μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 

Άλλες περιπτώσεις

Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν οι παρακάτω κοινές τροφές παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία ή στην πρόκληση του καρκίνου του παχέος εντέρου: ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά με καφεΐνη, τα σακχαρώδη τρόφιμα, οι πατάτες, και το σκόρδο μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές μελετούν συνεχώς τη σχέση των τροφών με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, άρα αναμένουμε τα νεότερα δεδομένα.
 

Δρ. Βελούδης Γεώργιος MD PhD FACS
Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού Συστήματος και Ενδοκρινών Αδένων
Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών- Μετεκπαίδευση στο Λονδίνο-ΗΒ

 

Print

Number of views (2319)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ