X

Ουρολογικό > Άρθρα

Ειδικότητες Ουρολογικό Άρθρα
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Ουρολογικό Τμήμα

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Ουρολογικό Τμήμα

Rate this article:
No rating
Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη;

 

1. Αλλαγή του τρόπου ζωής
  • Να πίνετε συχνά νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά να αποφεύγετε την λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
  • Να ουρείτε πριν βγείτε από το σπίτι και πριν κοιμηθείτε το βράδυ.
  • Αποφύγετε πικάντικες - καυτερές τροφές.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, ειδικά τις βραδινές ώρες.
  • Αν είστε δυσκοίλιος, αναζητήστε βοήθεια για να βελτιώσετε τις κενώσεις σας.
  • Μην αναβάλλετε την ούρησή σας.

 

2. Φαρμακευτική θεραπεία

Υπάρχουν δύο καθιερωμένες, μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.

  • Οι α-αδρενεργικοί αποκλειστές, οι οποίοι προκαλούν χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του προστάτη και του αυχένα της ουροδόχου κύστεως, διευκολύνοντας την ούρηση.
  • Οι αναστολείς της 5α-αναγωγάσης, οι οποίοι ελαττώνουν το μέγεθος του προστάτη το μέγιστο κατά 40% σε έξι μήνες και επιβραδύνουν την εξέλιξή του.

 

3. Χειρουργική θεραπεία

Συνήθως πραγματοποιείται όταν η φαρμακευτική θεραπεία αποτύχει. Είναι όμως επιβεβλημένη αν εμφανιστεί κάποια από τις επιπλοκές της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη.

 

Υπάρχουν κυρίως δυο ειδών επεμβάσεις:

1. Διακυστική προστατεκτομή. Γίνεται με τομή στο δέρμα από όπου δια της ουροδόχου κύστεως αφαιρείται o προστάτης και έχει ένδειξη για ιδιαίτερα μεγάλους σε όγκο προστάτες.

2. Διουρηθρική προστατεκτομή. Είναι η πλέον διαδεδομένη επέμβαση. Διαμέσου της ουρήθρας εισέρχεται ένα κατάλληλο εργαλείο το οποίο φτάνει μέχρι τον προστάτη και αρχίζει να τον αφαιρεί.

 

Και οι δύο επεμβάσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

  • Η διακυστική προστατεκτομή έχει το πλεονέκτημα ότι αφαιρείται όλο το αδένωμα, και προτιμάται σε μεγάλους προστάτες. Είναι όμως πιο επεμβατική, απαιτεί πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, ο καθετήρας μένει τουλάχιστον 7 ημέρες, παρουσιάζει μεγαλύτερη αιμορραγία και άρα πιο συχνή ανάγκη μετάγγισης. Ο ασθενής επίσης οφείλει να γνωρίζει ότι μετά το χειρουργείο θα έχει παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
  • Η διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis. Η μέθοδος TURis του προστάτη αποτελεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής, με την οποία ο ιστός του προστάτη αφαιρείται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι πολύ αποτελεσματική για μετρίου μεγέθους προστάτες, λιγότερο επεμβατική, ο καθετήρας παραμένει περίπου 3 ημέρες και απαιτείται λιγότερο συχνά μετάγγιση.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι ο ετήσιος έλεγχος του PSA συνεχίζεται κανονικά και μετά την χειρουργική επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή με τις επεμβάσεις αυτές δεν αφαιρείται το σύνολο του προστάτη αδένα, αλλά μόνο το τμήμα του εκείνο που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

 

Print

Number of views (2399)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ