X

Παιδιατρικό > Άρθρα

Ειδικότητες Παιδιατρικό Άρθρα
Συχνά λάθη στην παιδική διατροφή

Συχνά λάθη στην παιδική διατροφή

Παιδιατρικό Τμήμα

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Παιδιατρικό Τμήμα

Rate this article:
No rating

Λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής και του καθημερινού βεβαρυμμένου προγράμματος των παιδιών, παρατηρούνται πολλά λάθη που αφορούν την παιδική διατροφή. Τα λάθη που παρατηρούνται συχνότερα είναι:

  • Παράλειψη του πρωινού γεύματος. Παρότι το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, συχνά λείπει από την καθημερινή διατροφή των παιδιών. Το ποσοστό των παιδιών που παραλείπουν το πρωινό γεύμα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24%.
  • Καταπιέζεται το παιδί να φάει όλο το φαγητό από το πιάτο του. Το παιδί θα σταματήσει να τρώει φυσικά μόλις χορτάσει. Η μερίδα του παιδιού θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του βάρους και της ηλικίας του, και όχι αντίστοιχη με τη μερίδα ενός ενήλικα.
  • Πίεση στα παιδιά να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο φαγητό. Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν κάποιο φαγητό, ακόμα και όταν τα παιδιά αρνούνται πεισματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί, όχι μόνο να μη δοκιμάσει τελικά την τροφή που του προτείνουμε, αλλά και να νιώσει καταπιεσμένο από τους γονείς του.
  • Το παιδί τρώει μπροστά σε ανοιχτή τηλεόραση. Πολλές φορές, οι γονείς υποκύπτουν στην επιθυμία των παιδιών να τρώνε μπροστά σε κάποιου είδους οθόνη (π.χ. τηλεόραση, υπολογιστής). Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, όταν παρακολουθούν τηλεόραση, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες και θερμίδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση όταν τρώνε, καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά τρόφιμα και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Επιβράβευση του παιδιού με φαγητό. Το παιδί αρχίζει να συγχέει την απόλαυση ενός ανθυγιεινού φαγητού με την ευχαρίστηση και τη δικαίωση που θα αισθάνεται και κατά την επιβράβευση που του προσφέρετε.
  • Απαγόρευση των γλυκών. Αυτή είναι μια ακραία και λάθος τακτική. Μελέτες δείχνουν πως, όταν απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση των γλυκών, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους γι’ αυτά και είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους.
  • Εγκατάλειψη της προσπάθειας. Συχνά οι γονείς απελπίζονται εύκολα, όταν το παιδί δεν δοκιμάζει μια νέα τροφή ή αρνείται να καταναλώσει κάποια άλλη. Τα παιδιά πολύ συχνά αλλάζουν διατροφικές συνήθειες με την πάροδο του χρόνου. Οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβηθούν να ξαναπαρουσιάσουν ένα τρόφιμο που έχει απορριφθεί ήδη από το παιδί.
  • Σημασία στις τροφές που δίνουν στο παιδί κατά τη βρεφική ηλικία. Οι πρώτες γεύσεις που δοκιμάζει το βρέφος χαράσσονται στην μνήμη του και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα διατροφικές προτιμήσεις του. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση της ζάχαρης όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Print

Number of views (4928)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ