X

Παιδιατρικό > Άρθρα

Ειδικότητες Παιδιατρικό Άρθρα
Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών

Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών

Παιδιατρικό Τμήμα

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Παιδιατρικό Τμήμα

Rate this article:
No rating
Ένας «οδηγός» για τους γονείς!

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια είναι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας. Παιδιά που είναι «στο πόδι» από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά, για να μπορέσουν να τα προλάβουν όλα (σχολείο, φροντιστήρια, αθλητικές και μουσικές δραστηριότητες κ.τ.λ.). Όμως το βαρύ αυτό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τους έντονους ρυθμούς ζωής και των γονιών, έχει σαφέστατα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται τα παιδιά, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά είτε να χάνουν γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε να τρώνε ακατάστατα και συνήθως φαγητό fast food.

 

Συμβουλές Διατροφής

Ο παιδίατρος του πολυϊατρείου, δρ. Στέλιος Ντούβλης, τονίζει ότι τέτοια επιβαρυμένα προγράμματα απαιτούν ένα προσεκτικά διαμορφωμένο διαιτολόγιο:

  • Κατ’ αρχάς, πλούσιο πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει γάλα ή χυμό, δημητριακά, τοστ με γαλοπούλα και τυρί ή κάτι πιο ιδιαίτερο, αν υπάρχει χρόνος (π.χ. βάφλες με μέλι, κανέλλα και τριμμένους ξηρούς καρπούς).
  • Σπιτικό σνακ για δεκατιανό (π.χ. τοστάκια με γαλοπούλα και ψωμάκι ολικής άλεσης ή σπιτικές μπάρες δημητριακών).
  • Ο κανόνας για το μεσημεριανό πρέπει να είναι επτά γεύματα πρωτεΐνης, που χωρίζονται ως εξής: 1 φορά τη βδομάδα κόκκινο κρέας, 2 φορές κοτόπουλο, 2 φορές ψάρι και 2 φορές όσπρια.
  • Καλό είναι το συνοδευτικό στις πρωτεΐνες να είναι ζυμαρικά με αλεύρι ολικής άλεσης ή και λαδερό φαγητό, όπως π.χ. κρέας με φασολάκια, κοτόπουλο με μπάμιες ή ψαρόσουπα με λαχανικά και ρύζι, κοτόπουλο με πατάτες, κρέας με μακαρόνια κ.τ.λ.
  • Ανάμεσα στις απογευματινές δραστηριότητες, οπωσδήποτε να καταναλώνεται κάποιο σπιτικό σνακ.
  • Στο βραδινό φαγητό τους, καλό είναι τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να φάνε αβγά, σαλάτες με τυρί, τραχανά κ.τ.λ.
  • Γάλα, φυσικά, μπορούν να πιούν το απόγευμα ή και πριν τον ύπνο τους (για παιδιά και εφήβους τουλάχιστον έως 15 ετών η πρόσληψη ασβεστίου είναι κρίσιμης σημασίας).
  • Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να μάθουν να έχουν από κοντά νερό, διότι αφυδατώνονται πολύ εύκολα. Επιπλέον, να μάθουν να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά.

Τώρα, ως προς τη φράση «Πρέπει να φας όλο το φαΐ σου», που όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή ως παιδιά, ο δρ. Ντούβλης είναι ξεκάθαρος. Αν πιέζουμε το παιδί μας να καταναλώσει όλο το γεύμα του χωρίς να το θέλει, θα αντιληφθεί ότι δίνουμε υπερβολική έμφαση στο θέμα του φαγητού, γεγονός που μπορεί να το καταπιέσει ή ακόμα και να το οδηγήσει μελλοντικά στη συνήθεια να τρώει πολύ περισσότερο από όσο πρέπει και χρειάζεται. Αντίθετα, αν το αφήνουμε να ελέγχει μόνο του την ποσότητα που θέλει να φάει, θα μπορέσει να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του τόσο απέναντι στο σώμα του, όσο και στην όρεξή του, συμπληρώνει ο ειδικός.

 

Τι γίνεται με τα γλυκά;

Ένα ζήτημα που μονοπωλεί τις  συζητήσεις των μαμάδων σχετικά με  τη διατροφή των παιδιών τους είναι και ο αποκλεισμός ή όχι των γλυκών από τη δίαιτά τους. Αυτό που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, δεν υπάρχει τρόφιμο επιβράβευσης και τρόφιμο τιμωρίας. Το γλυκό είναι καλό να υπάρχει, εφόσον το παιδί το επιθυμεί, καθημερινά στη διατροφή του, αλλά θα πρέπει να του μάθουμε ότι άλλο είναι το γλυκό, και άλλο το φαγητό, τονίζει ο κ. Ντούβλης. Χρειάζεται μέτρο και στα γλυκά. Ακόμα, όμως, και αν το παιδί έχει συνηθίσει να τρώει περισσότερα γλυκά από τα υπόλοιπα τρόφιμα, μπορούμε να εισαγάγουμε τα άλλα τρόφιμα ως κομμάτι των γλυκών. Αν, για παράδειγμα, το παιδί μας λατρεύει τις τούρτες, μπορούμε να φτιάξουμε μαζί του τούρτες και να βάζουμε μέσα πολλά φρούτα.

 

Print

Number of views (3690)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ