X

Παιδιατρικό > Άρθρα

Ειδικότητες Παιδιατρικό Άρθρα
Τι είναι η γρίπη;

Τι είναι η γρίπη;

Παιδιατρικό Τμήμα

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Παιδιατρικό Τμήμα

Rate this article:
No rating
Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις  τύποι ιών γρίπης οι Α, Β και C. Οι τύποι Α και Β  αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο.

 

Πως μεταδίδεται;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός αέρας και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντηλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν και ως 5-7 μέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων ενώ τα παιδιά για 7-10 ημέρες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα και από το γαστρεντερικό όπως ναυτία, εμέτους και διάρροιες. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά από την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, εκτός από το βήχα που μπορεί να επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένα όμως άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να παρουσιάσουν κάποια από τις επιπλοκές της όπως πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από κάποιο μικρόβιο, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή διαβήτη. Τα παιδία από την άλλη μπορούν να παρουσιάσουν επιπλέον πιο συχνά ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα.

 

Print

Number of views (4986)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ