X

Παιδιατρικό > Άρθρα

Ειδικότητες Παιδιατρικό Άρθρα
Λοίμωξη από ιούς Coxsackie

Λοίμωξη από ιούς Coxsackie

Παιδιατρικό Τμήμα

Author: SuperUser Account/Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018/Categories: Παιδιατρικό Τμήμα

Rate this article:
3.4
Ποιοι τύποι ιών Coxsackie υπάρχουν και τι προκαλούν;

Οι ιοί Coxsackie ανήκουν στους εντεροϊούς και ταξινομούνται σε ομάδα Α που περιλαμβάνει τους ιούς Α1-Α23 και ομάδα Β που περιλαμβάνει τους ιούς Β1-Β6.

Η ομάδα Α προκαλεί συνήθως την κοινή νόσο Στόματος - Χεριών - Ποδιών με κηλιδοβλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις και ελκωτικές βλάβες που εμφανίζονται στον στοματοφάρυγγα, τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες ή τις πατούσες. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό 2-3 ημερών, τραχηλική λεμφαδενίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Συνήθως προκαλείται από τον Α16 και τον εντεροϊό 71 σε παιδιά κάτω των 9 ετών αλλά κάποτε και σε ενήλικες.

Η ομάδα Β προκαλεί συνήθως πλευροδυνία (Νόσο του Bornholm). Παρουσιάζει πυρετό, ξαφνικό πόνο στο θωρακικό και ανώτερο κοιλιακό τοίχωμα που επιδεινώνεται με τον βήχα και την αναπνοή και πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 μέρες.

Παράλληλα να πούμε ότι και οι δύο ομάδες ιών μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα, ρινοφαρυγγίτιδα, οξεία γαστρεντερίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και βρογχοπνευμονία.

 

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό Coxsackie;

Η κλινική εικόνα της νόσου παρατηρείται κυρίως στην προσχολική και στην αρχική σχολική ηλικία, έως 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν φτιάξει αντισώματα.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα των ιώσεων αυτών είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η κακουχία, η κόπωση και η μειωμένη όρεξη. Ο χρόνος επώασης είναι 1-2 μέρες. Στο στόμα μπορεί να εμφανιστούν μικρά έλκη και σε παιδιά κάτω των 9 ετών μπορεί να παρουσιαστεί και κνησμώδες εξάνθημα στις παλάμες και τις πατούσες. Μπορεί το εξάνθημα να επηρεάσει επίσης τη γεννητική περιοχή και τους γλουτούς.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν 7-10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως. Ο ασθενής θα συνεχίσει να μεταδίδει σε μικρό βαθμό τον ιό για εβδομάδες, μετά την πλήρη ανάρρωση του.

 

Μεταδοτικότητα του ιού

Ο ιός  είναι πολύ εύκολο να κολλήσει από το ένα παιδί στο άλλο. Μπορεί να μεταδοθεί από άπλυτα χέρια και από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων που “ψεκάζονται” στον αέρα, κάθε φορά που κάποιος ασθενής (μολυσμένος με τον ιό) βήχει ή φτερνίζεται.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Coxsackie είναι υψηλότερος μεταξύ των βρεφών και των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο ιός εξαπλώνεται εύκολα σε μέρη όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις. Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό Coxsackie είναι πιο μεταδοτικά κατά την πρώτη εβδομάδα που ασθενούν.

Τα παιδιά που ασθενούν με τον ιό Coxsackie θα πρέπει να μείνουν μακριά από το σχολείο για λίγες ημέρες για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Η διάρκεια μιας μόλυνσης ποικίλλει ευρέως. Σε περίπτωση πυρετού χωρίς άλλα συμπτώματα, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό εντός 24 ωρών, αν και ο μέσος όρος εμπύρετης κατάστασης διαρκεί 3-4 ημέρες.

Τα περισσότερα παιδιά με μια απλή λοίμωξη από τον ιό Coxsackie αναρρώνουν πλήρως μετά από μερικές ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Ένα παιδί που έχει πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να ξεκουραστεί στο κρεβάτι ή να παίζει ήσυχα σε εσωτερικούς χώρους. Μην ξεχνάτε να του δίνετε άφθονα υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

 

Print

Number of views (6605)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ