X

Άρθρα

Συνεργασίες Ρευματολογικό Άρθρα
Ρευματισμοί: Αφορούν και τα παιδιά

Ρευματισμοί: Αφορούν και τα παιδιά

Author: SuperUser Account/Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018/Categories: Ρευματολογικό Τμήμα

Rate this article:
No rating

Γνωρίζετε ότι οι ρευματισμοί δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στα παιδιά; Τι είναι οι ρευματικές παθήσεις και σε ποιες ομάδες χωρίζονται.

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ρευματισμούς. Ωστόσο, όχι μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά υποφέρουν από αυτήν την φλεγμονώδη νόσο, που συχνά προκαλεί έντονους πόνους.

Ο ρευματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση εάν προσβάλει τα οπτικά νεύρα.

Δεν είναι σαφές πώς προκαλούνται οι ρευματισμοί. Η κληρονομικότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον κύριο. Κατά βάση ο ρευματισμός είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Ένας υγιής οργανισμός αναγνωρίζει τις ξένες προς αυτόν και επικίνδυνες ουσίες και τις καταπολεμά χωρίς να αυτοκαταστρέφεται.

Στις αυτοάνοσες ασθένειες η άμυνα του οργανισμού «δουλεύει» περισσότερο από όσο χρειάζεται και επιτίθεται και σε ενδογενείς ιστούς. Στην περίπτωση του ρευματισμού αυτοί είναι οι αρθρώσεις.

Αρχικά δημιουργείται μια φλεγμονή στην εσωτερική μεμβράνη της άρθρωσης, η οποία οδηγεί αργότερα στην καταστροφή του χόνδρου και τελικά του οστού και έτσι καταστρέφεται ολόκληρη η άρθρωση.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών, των οστών και της σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως π.χ. την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά.

Κύριο σύμπτωμά τους είναι ο πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ή/ και σε τένοντες ή μυς ή στη μέση ή στον αυχένα.

Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλαδή η δυσκολία στις κινήσεις, ιδιαίτερα μετά από ανάπαυση και η διόγκωση ή η ευαισθησία στην πίεση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες:

α) Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες, β) Οστεοαρθρίτιδες, γ) Οσφυαλγία – ισχιαλγία, δ) Αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο, ε) Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κ.λπ.) και στ) Διάφορες ρευματικές παθήσεις (Οστεοπόρωση κ.λπ.).

Print

Number of views (5049)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ