X

Άρθρα - Blog

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Γιατί να κάνω Τεστ Παπ;

Γιατί να κάνω Τεστ Παπ;

Γυναικολογικό Τμήμα

Author: SuperUser Account/Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018/Categories: Γυναικολογικό Τμήμα

Rate this article:
No rating
Γιατί μία γυναίκα πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου (Παπ Τεστ) είναι μία προληπτική δοκιμασία ελέγχου που ανιχνεύει µε επιτυχία ενδεικτικά κύτταρα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή κύτταρα που μπορεί μελλοντικά να εξελιχθούν σε καρκινικά. Εφευρέθηκε από τον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου πριν από 70 περίπου χρόνια. Σήμερα, το Παπ Τεστ θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως το µόνο τεστ πρόληψης καρκίνου.

 

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου ή το κολποτραχηλικό επίχρισμα;

Με το Παπ Τεστ ελέγχουμε:

  1. την παρουσία κυττάρων ενδεικτικών προκαρκινωµατωδών αλλοιώσεων και καρκινωµάτων του τραχήλου της μήτρας
  2. την παρουσία κυττάρων που έχουν προσβληθεί από κοινά μικρόβια, μύκητες, τριχομονάδες κ.λπ.
  3. την ύπαρξη λοίμωξης από ιούς, όπως τον ιό του ανθρωπίνου κονδυλώματος (HPV), τον ιό του έρπητος κ.λπ.

Η ιδιαίτερη σημασία του τεστ Παπανικολάου στον πληθυσμιακό έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έγκειται στο γεγονός ότι επιτρέπει την ανίχνευση πολύ μικρών αλλοιώσεων στα κύτταρα χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα ή πόνος, οι οποίες όμως μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν αντιμετωπιστούν µε την κατάλληλη θεραπεία. Επομένως, η γυναίκα που υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου συμβάλλει ενεργά στη σωματική της υγεία.

 

Πώς γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Ο γιατρός που λαμβάνει το Παπ Τεστ αποσπά ήπια, µε τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας και μιας βούρτσας λήψεως, κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας. Τα κύτταρα επαλείφονται σε μια γυάλινη πλάκα, η οποία αποστέλλεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση.

 

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου και πόσο συχνά;

Όλες οι γυναίκες αμέσως μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους είναι σκόπιμο να ξεκινούν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου. Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά κάθε χρόνο ακόμα και σε γυναίκες που βρίσκονται στην εµµηνόπαυση. Στην περίπτωση, όμως, που ο γυναικολόγος το κρίνει σκόπιμο, η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

Αντιπρόσωπος: Aenorasis
Προϊόν του οίκου: Hologic

 

Print

Number of views (5635)/Comments (0)

Συνεργασίες με ιδιωτικές ασφάλειες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιδιωτικό πολυϊατρείο Iatrology ξεκίνησε το 2018 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων προαστίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ